VLADIMIR KRUŠKOV-ŽIVI DOKAZ RUSKE SOLIDARNOSTI

On je jedan od visoko rangiranih diplomata Ruske Federacije, koji je do nedavno bio prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Beču. Vladimir Kruškov živi dokaz ruske ljubavi i solidarnosti prema srpskom narodu.

“Mislim da je prirodno da Rusi imaju posebne simpatije, pa reko bi da od rođenja vole srpski narod. To je sasvim normalno, jer se braća od rođenja vole”

Vladimir Kruškov, na pitanje odakle ta ljubav prema srpskom narodu?

Vladimir Kruškov je svoju diplomatsku dužnost obavio u ne baš lakim okolnostima i u Beogradu. Ali ljubav prema srpskom narodu datira još od mnogo ranije. “Znate, Vi dobijete brata i nema ništa prirodnije nego da ga od samog rođenja volite. I voli ćete ga dok ste živi ne bitno kolika je daljina u kilometrima među vama.” tako Vladimir objašnjava svoju, ali i ljubav većinu Rusa prema srpskom narodu. “Naša dva naroda spaja mnogo više nego ponekada možda i ne baš laka proslošt. Naša dva naroda možda će najviše budućnost spajati, koju gradimo na solidarnosti i razumevanje za tegobe koje su pred nama!” dodaje Vladimir. “Mi srpski narod ne sažaljujemo, mi smo ponosni na njegovo herojstvo kroz istoriju i pogotovo na njegovu hrabrost 90tih!” kaže Kruškov imajući u vidu kroz šta je sve prošao srpski narod. On nas i uverava, da skoro svaki Rus na taj način gleda na Srbiju. Ne smatrajući Srbiju kao mlađeg ili manjeg brata, već kao hrabrog, odanog, namučenog ali i jakog brata.

“Spaja nas mnogo više od vere, kulture i istorije!”

Naravno da je prvo na šta pomislimo kad govorimo o Rusima i šta nas spaja, vera pravoslavna. Ali Vladimir Kruškov tvrdi da pored toga i herojske borbe protiv fašizma, nas spaja i taj jedinstveni slovenski slobodarski duh. O kome su pesme pisali kako ruski tako i srpski pesnici. “Zato i srpski i ruski, ali i beloruski narod ima sigurnu budućnost. Jer budućnost svoje dece grade na ljubav prema slobode i života.” jasan je Vladimir.

Prošlost se poštuje, budućnost se gradi!
Srpska delegacija predvođena S. Raducićem, na obeležavanje 9og maja Dana Pobede nad fašizmom

2014 je došlo do prvog susreta između Stevana Raducića iz Brze Palanke i Vladimira Kruškova, koji je tada bio na dužnosti u Beču. Iz prvih razgovora njih dvojica su prepoznali šansu da srpsko i rusko rasejanje u Austriji približe. Kako kultura spaja, sledile su saradnje između srpska i ruska udruženja u Austriji na inicijativu udruženja Slovenska Unija ali uz podršku Vladimira Kruškova. Čilj je bio i da se austrijanci upoznaju sa slovenskom kulturom. 2016 po prvi put u istoriji srpske dijaspore u Austriji, jedna srpska delegacija učešće uzima na obeležavanje 9og maja pobede nad fašizmom!

Vladimir Kruškov i Stevan Raducić u ambasadi
Ruske Federacije u Beču

“Pored naroda Sovjetskog Saveza, srpski narod je najveće žrtve polagao u antifašističkoj borbi. Tako da su Srbi u svakom slučaju dobrodošli na obeležavanje i proslavu naše zajedničke pobede!” kaže Vladimir Kruškov. Kao svaki normalan čovek i on se nada, da će budućnost biti bolja od prošlosti, da buduće generacije neće doživeti patnje njihovih predaka. Jačanje ekonomije i regionalnog razvoja bitni su faktori za bolju budućnost i tako su Kruškov i Raducić i o tome često vodili razgovore. Tako je došlo i do prvih kontakta sa ruskim firmama poput Rostselmash.

Prijateljski razgovor u prirodnoj atmosferi, Vladimir Kruškov i Stevan Raducić

“Pored toga što sam od Vladimira mnogo mogao da naučim, omogućio mi je i pristup na raznim forumima, gde sam mogao da takoreći lobira za svoj kraj. A sve sa ciljem da pridobijem interesovanje raznih kompanija, kako bi iste ulagali kod nas.” kaže Stevan Raducić za naš portal. “Znate, nije mala stvar u određenim okolnostima imati priliku da stupite u kontakt sa nekim od najvećih ruskim firmama. Zahvalan sam Vladimiru na svakom pozivu kako bi bio prisutan na samitima, koje je mogao samo on da mi omogući!” dodaje Stevan. Raducić smatra da je baš to dokaz, da Kruškove reči nisu prazne fraze, da je to što mu je Kruškov omogućavao dokaz njegove solidarnosti prema Srbiji i ljubav prema srpskom narodu. “Vladimir je visoko školovan i obrazovan čovek i svakako na bitnoj funkciji, ali je njegov pristup prema svakom čoveku tako prirodan i pun empatije. Ja mislim da je to ta čuvena ruska iliti sovjetska škola!” konstatuje Raducić. On dalje dodaje da je razočaravajuće da u nekim selima u Srbiji predsednici mesne zajednice sugrađane gledaju sa visine, dok ovaj visoki diplomata ljudima pristupa na način koji je više nego formalno ljubazan. “Posle prvog razgovora sa Vladimirom Vi ustanovite da imate iskrenog sagovornika. I onda Vam je lako da otvoreno govorite sa njime i da uz dužno poštovanje ipak nemate stida.” tvrdi Raducić.

“Reči su reči, dela su dokazala i opravdavaju naslov ovog članka!”

Sudeći po svemu što nam je Stevan Raducić ispričao o Vladimiru Kruškov, naslov ovog članka je više nego opravdan. Imamo materijala za mnogo članaka o Vladimiru Kruškov, jer o njegovoj humanitarnosti nismo ni stigli da vas informišemo. Ma da je i on sam insistirao da ne želi da se o tome piše, jer humanost nema veze sa njegova osećanja prema Srbiji i srpskom narodu. Neće Srbiju jačati to što i koliko je on donirao, Srbiju će jačati budućnost u koju on veruje. A on misli da će pogotovo ekonomski najjači partner na zapadnom Balkanu i jedan od najjačih u Evropi svakako biti Srbija. Jer kako on kaže naša teška prošlost, je obaveza da gradimo bolju budućnost za one koje dolaze posle nas!

Bratskih naroda savez večni, precima prenošena mudrost narodna!

Deo ruske himne, koji je možda najbolji opis Rusije i ruskog duha.

Leave a Reply