Šta čeka naše “gastarbajtere” kada se vrate sa odmora!?

Polako ali sigurno nas leto napusta, a sa njime i naši nama dragi koji rade u inostranstvu. Zaista ne možemo da govorimo više o privremenim radom, ali primetno je i da je svake godine sve više onih koji od Strabaga obnovljeni put koriste za odlazak. I dok u Krajini sve manje radnici ima, pa neke manje firme zbog toga i zatvaraju, druge zemlje imaju sreću da im dolaze uglavnom vredni, sposobni i kvalifikovani radnici. Ali šta naše nama drage sugrađane čeka kada se vrate u zemlji gde su mnogi od njih mladost ostavili!?

Odlazak u neizvesna vremena

Sankcije kojima je Evropska unija htela da nanese štetu Rusiji, osetiće najviše sami građani EU. Dok cene raste zbog nedostatka ruskih energenata, plate ostaje iste. Krajina.rs ovih dana vodila je razgovore sa našima u Austriji i to što smo od njih saznali nismo mogli da poverujemo.

“Gradsko i komunalno grejanje poput Fernwärme Wien poskupilo do 93%”

Da cene na benzinskim pumpama rastu smo se nažalost već i navikli, iako je na svetskoj berzi berel goriva pojeftinio. Ali što će naše najviše da pogodi, je rast cene za grejanje i time povezane komunalije i infostan. U nedostatku gasa, zemlje EU su primorane da sa jedne strane štede, a sa druge strane na svaki način nateraju građane svoje da štede gas. U javnim objektima poput škola, magistrat, univerziteta, staračkim domovima, bolnice i slično, uvode se mere po kojima će zarad uštede energenata, koji zbog promašene politike prema Rusiji fale, najviša temperatura biti između 17 i 19 stepeni. Predviđene su i kazne ako se te mere od strane rukovodstva ne poštuju. No ovu su mere koje su održive dok još ima gasa u skladišta, šta će biti kada se i on potroši ne želimo ni slutiti.

Isti ovaj račun je prošle godine u ovo vreme izneo 700 €

Austrija trenutno ima najveću inflaciju u njenoj istoriji od 70tih i zvanično je između 9 i 10 odsto. Što svakako ima veze i sa poskupljenju hrane, ali i drugim namirnicama, a sve to dok plate ostaju skoro iste. Zejtin je od 2021 poskupeo za 44,2%, mleko za skoro 25%, sir i slično za 23,1%, dok ce jaja poskupiti u septembru za još jednom 14%, meso za dodatnih još jednom 25% a hleba i žitarice za 10-14% (izvor nam je austrijska agencija “Verbraucherzentrale”).

“Pileći file od prsa bez kosti koštala su između 5 i 8 evra, sada koštaju 13,5 evra!”

Za Krajina.rs, Živojin Trifunović iz Beča

Očigledno je da Evropaka unija ekonomski rat protiv Ruske Federacije vodi na leđima njenih građana. Kao u svakom ratu, stradaju prvo pripadnici radničke klase, ali ovog put “i bogati plaču” sto bi naša estradna umetnica rekla. Naime mnogo firme austrijske zavise od ruskog gasa, ali i drugih energenata. Zanimljivo je i da se poskupljenje upravo odavija, dok je većina građana na odmoru van zemlje. Pa ih tako zaista čeka ne baš prijatno iznenađenje prilikom povratka. Time zemlje EU poput Austrije, pokušavaju da izbegnu bes, gnev, pa možda i bunt građana. Da im to ne ide svuda od ruke, dokazali su francuski poljoprivrednici svojim izuzetno srdačnim demonstracijama.

Francuski poljoprivrednici “đubre” ulice Pariza

Pitanje samo vremena dok će i u Austriji biti veći protesti, ali i u drugim zemljama EU. Jer ova skupoća preti da ugrozi, pa i onemogući vitalan život i daleko je od života na koji su građani EU navikli. Orban je očigledno našao rešenje za Mađarsku i svoj narod, Bugarska i Holandija traže rešenje preko Gazproma, a Nemačka ga svakako ima preko severnog toka 2. Pitanje je samo da li će ga koristiti i kako ili će čekati dok se narod pobuni?

Gužva na granici biće najmanji problem naših građana prilikom povratka u državi u kojoj rade

Leave a Reply