PSE LUTALICE “UKRAS ULICE”

Kladovo pretenduje da bude turistička destinacija, da svoju ekonomiju gradi na prihod od turista i da svoje građane u najvećem broju zapošljava u turizmu. O tome svedoči restauracija Fetislam ali i neuspešan pokušaj osnivanje Infocentra. Trenutno je jedina uspešna grana turizma u Kladovo ta, što za razliku od 80tih, pa i 90tih, sada Rumuni kod nas dolaze. Jer kako oni kažu ovde im je sve jeftinije i ukusnije, barem što se gastronomije tiče.

Trg svetog Marka u Veneciji

I dok turistički grad Veneciju od vajkada krase golubovi, “ukras ulica” Kladova postali su pse lutalice. Što bi možda donekle i imalo svoje čari, ukoliko psi ne postaju agresivni i ne napadaju ljude. A i tada, svakako nebi im mesto bilo na ulici i ne u tom broju. Dodatno negativno na pretenzije turističke destinacije deluje i to što je broj pasova sve veći a isti već slobodno šetaju po baštama kafića i restorana, skoro kao da je njihov posed.

Psi lutalice rešile da zauzmu mesta u kafiću

Do nedavno je situacija najteža bila kod čuvene pekare 82. Gde se na putu do iste i vise puta desilo da psi napadnu ljude. Ali i da jure ispred vozila i pored vozila i time utiču kako na vozače tako i na bezbednost saobraćaja.

“Za odštetu od ujeda psi lutalica, opština Kladovo je 2021 isplatila preko 2,5 miliona dinara iz budžeta “

Problem je veći nego što je ikada bio, jer psi ne samo što se okupljaju oko škole, nego su i postali opasnost za decu, ali i odrasle. Dešavalo se da psi napadnu dete i u prisustvu roditelja. Najopasnije je kada se psi nađu u periodu tzv. teranja i kada je i agresivnost povećana. Tada skoro dnevno dolazi do napada na osobe od strane psi lutalica. Svaki problem negde ima i svoje rešenje, ponekada je potrebno samo malo volje i inicijative.

Azil za pse lutalice je investicija koja za opštinu sigurno ne može biti promašaj. Imajući u vidu da je 2021 preko 2,5 miliona isplaćeno za štetu koju su počinile lutalice. Te pare bi sigurno bile dobar startni kapital za trajno rešenje problema sa lutalicama. Dodatno treba imati u vidu da za ustanove te vrste postoje razni fondovi na evropskom nivou, od koje bi opština Kladovo sigurno godišnje dobijala podršku. Svakako trovanje ili ubijanje životinja ne može i ne sme da bude rešenje za ovaj problem. Jer iako nam se možda ili bolje rečeno ako se pojedincima ne sviđaju i ako za skoro sve predstavljaju problem, u pitanju su ipak živa bića koje često za svoju sudbinu na ulici nisu sami krivi.

Leave a Reply