Održan Dan memorije Stara Brza Palanka

Po prvi put je ove godine 12.08. održana manifestacija Dan memorije dijaspore Stara Brza Palanka. Posetioci imali su priliku da pored dobre muzike i izvanredne hrane vide i izložbu slika Stare Brze Palanke.

“Želimo svake godine da održavamo ovu manifestaciju istog dana i da prenesemo i našim potomcima kako je lepa bila nekada Stara Brza Palanka!”

Objašnjava nam jedan od organizatora

Kako organizatori kažu, memorije iliti sećanja su veoma bitna za decu koja raste i žive u inostranstvu. Oni nikada ne smeju da zaborave odakle su im bake i deke, očevi i majke krenuli u svet. Inače većina organizatora iz tog dela Brze Palanke je na privremenom radu u Francuskoj i važe kao veoma vredni ljudi i izuzetno ljubazni domaćini. Tako da nas nije posebno iznenadilo da je hrana za sve posetioce bila besplatno.

Muzičku zabavu priredili su među ostalim čuveni Živa Dinulović, Srđan Demirović i Staniša Radosavljević Piki. Što je prisutne dodatno oraspoložilo, pa se tako do sitne sate i vrtelo poneko kolo.

“Jer takvi smo! 100 godina da smo u inostranstvu, našu zemlju volimo i naše običaje i našu muziku”

Izjava posetioca koji već 25 god živi u Parisu

Sećanje na prošla vremena, odanost tradiciji i ljubav prema muzici su nesarušiv most francuske dijaspore sa maticom Srbijom. A taj most je izgrađen na tako čvrstim stubovima da će trajati i za buduće generacije, koji će ga ponosno održavati za njihovo potomstvo. U to smo 12.08.2022 imali prilike lično da se uverimo i bila nam je izuzetno velika čast.

Leave a Reply