KOCKA i zarazne voćkice

Retko koja grana privrede nije patila pod koronom i mere koje su istu pratile. No igra na sreću je imala zaista sreće možda i više nego što je za pojedine dobro. Jer dok kafane i kafići posle kovid mera stagniraju, kockarnice bukvalno cvetaju u punom sjaju.

A pored izuzetno vrednog i izvanredno ljubaznog personala, sjaj kockarnica održavaju i oni koji su u stalnoj potrazi za srećom. Jer ko želi da novčanu sreću nađe za aparatom, mora prvo da novcem namiri istog. Pa ne retko umesto srece i novca, poraženi svojim ulaganjem u automat, doprinose punjenje kase kockarnica i održavanje sjaja zahvaljujući istog novca.

“Nema određene ciljne grupe, kockaju i mladi i stari, i muški rod i ženski rod. Svi su u potrazi za srećom!”

Radnik jedne lokalne kockarnice

I tačno je, mlade devojke, žene srednjih godina, momci, muškarci, dede svi redovno probaju hoće li im Fortuna biti saputnica. Očigledno da samo “bakice” nemaju preterano poverenje u igri na sreću, pa tako da retko u kockarnice možete naići na žene preko 70 godina, dok muškarci preko 70 spadaju u ipak česte posetioce.

SJAJ KOJI PRIVLAČI, ALI ZNA I DA ZAVARAVA

Kako je teško odrediti koja grupa je većinska u potrazi za srećom, tako je i teško tvrditi koga to sreća zaista hoće. Ma da jedni za druge tvrde “ovog uvek hoće” ili “ovaj ima sreću za izvoz”, pa tako se stvara često lažan utisak da postoje oni koji uvek “dobijaju”.

“Ne postoje pravila, samo razne teorije. Ma da ko nabija nekad mora i da dobija”

Tvrdi redovni posetilac kockarnica

Iz razgovora što sa radnicima, što sa posetiocima kockarnica saznali smo da postoje razne teorije. Dok jedni tvrde da postoje određeni dani, drugi pak kaže da je najbolje kockati se posle ponoći, pa ima i oni koji kažu nikako na crveno slovo. Najzanimljivija je teorija da aparati snimaju korisnika, pa mu prvi put “daje” svakako, na taj način navodno privlači istog da dođe ponovo.

“Voćkice koje mogu stvoriti zavisnost”
bar tako pojedini tvrde

Teorije ili ne praksa je dokazala da se od tzv. igre na sreću lako postaje zavisan. Ali zavisnost može i upotreba alkohola da stvori. Ipak, kockarnice više privlače mlade ljudi nego što je to pre par godina još bio slučaj.

“ZARAZNE VOĆKICE ILI SAMO MALO ZABAVE!?”

“Šta ima veze, navratio sam da probam malo!?” su cesto reči koje možete da čujete u kockarnici. “Neko voli da se napije do besvesti, pa neretko onda još i ukućane maltretira, ja dođem potrošim dve, tri hiljade pa ako da, da!” nam je isto rečemo od posetioca kockarnica. Zatim ima i onih koji bi da se “malo izduvaju” ili su navratili jer trenutno “nemaju pametnija posla”, ali i oni koji su svesni da su im male šanse, no eto “nemaju drugi hobi”. Naišli smo i na sagovornike, koji otvoreno priznaju da su možda i više višespratnice izgubili u potrazi za srećom. Neki su i njihove ovisnosti svesni, ali smatraju da im pomoći nema. Statistika govori o preko 250.000 zavisnika od kocke u Srbiji, a samo 5% traže pomoć. Svaka registrovana kockarnica sama od sebe nudi pomoć i svako može pomoć da potrazi u istoj. Dobiće broj telefona gde će mu se pružati profesionalna pomoć, a to sve određeno od ministarstva. U našoj opštini Kladovo ima više osoba koji su zaista bili zavisni od kocke, ali su potražili pomoć i izlečili se. Neki od njih veoma otvoreno pričaju o tome i na predavanja svoja iskustva dele sa drugima. Pomoć možete lako i na internetu da nađete, ukoliko ima volje.

Ukucali smo čišto da vidimo

Posetioci kockarnica ne smejemo nikako osuditi, imati predrasude prema njima ili im se podsmevajati. Oni ne čine nikako krivično delo, niti je sramota kockati se. Zaista ima postoje i oni koji zabave rade idu u kockarnicu, više vremena provode u razgovorima nego u kocki. Slobodna volja nam omogućava da sami odlučimo gde i kako ćemo provesti naše vreme. Mi smo za vreme našeg istraživanja za ovaj članak stekli razna nova poznanstva, čuli razne priče ne samo vezane za kocku i bili sjajno dočekani od personala.

Leave a Reply