Kad je prevara, prevara?

“Kažu da se druga žena uvek više voli!”

Tako ili slično su reči jedne popularne pesme, a da li je tako istraživali smo u razgovor sa muškom i ženškom populacijom našeg kraja. I odmah da znate, ovo ne treba da bude ni priručnik za opravdanje prevare niti za samu prevaru. Ovo je to o čemu svi pričaju a i svi ćute. Pa da vidimo, varaju li samo muškarci ili se ipak desi da i žene prevare svog partnera i naravno kada je prevara, prevara!?

“Za muškarce je sramota ako nisu imali aferu, za žene je sramota ako su imali!”

“mudre reči” jednog otvorenog sagovornika

Kada smo pitali muške osobe da li su nekada imali seksa sa drugom osobom sem svojom partnerkom, skoro da nema ko nam nije potvrdio da jeste. Dok je kod žena malo drugačije, naše koleginice i uz otvaranje sopstvene duše, jedva da su izvukli neko priznanje. Tako da ako od prilike od 10 muškaraca 7 priznaju da su spavali sa drugom osobom, kod žena je baš kontra 3 od 10 su (uz uverenje da će ostati anonimne) priznale čin.

Saznali smo da se preljubnici dele u one koji su jednom sa istom osobom (u ovu kategoriju spada većinski tzv. “slabiji pol”), više puta sa istom osobom i više puta ali sa različitim osobama spavali, dok su sa drugom osobom u vezi ili braku. I tu neki već nalaze odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka. Većina smatra da više puta sa istom osobom spada u prevaru iz razloga što vremenski tu nastaje nešto što je više od zadovoljstvo telesne prirode. Svakako kada konstantno imate kontakt sa nekom osobom dolazi i do razmene intime koja nije više samo seksualne prirode. Vremenski je moguće da se među preljubnika rodi i dogodi, pa ajde nazovimo je prava ljubav. Iako su to makom samo jače simpatije. Pogotovo ženskog partnera to više boli, kada njen partner provodi više vremena sa drugom ženom i kada se ne svodi više sve samo na seks. Telo se da oprati pa ga je zato i lakše deliti sa drugom osobom, dok za dušu još ne postoji sapun. Svi sagovornici a i mi smatramo da je ovo u svakom slučaju prava prevara.

Žena će lakše preći preko činjenice i vremenski možda čak i prihvatiti, ako njen partner telesno zadovoljstvo sa vremena na vreme odradi sa nekom osobom (jer tobože nije sapun neće se potroši), nego da pored nje konstantno ima još jednu uvek te istu osobu. Mozda je u pitanju malo i strah, da vremenski “druga žena” na postane više voljena, a prva žena možda završi kao bivša žena!? Dok ima i retke one (pogotovo koje su dugogodišnjoj vezi ili braka) žene koje smatraju, da bolje da je ta jedna, nego da mi zakači negde nešto. A i ovako znam gde je ako nije kod mene, na posao ili u kafanu. Dešava se da te žene imaju i kontakt sa ljubavnicom i da obe sve znaju, ali radi mira u kući ništa ne govorio iako često razgovoraju jedna sa drugom. Tako je veoma često bilo pre u ona stara vremena pre mobilnih telefona. Da, zamislite i pre 50 godina je bilo prevare i preljube. “Često je i pre bilo vanbračnog seksa, a varale su i žene svoje muževe. No se tada vešto ćutalo i nije bilo mobilni, pa da ostane trag u vidu poruke. Pre muž dođe ogreban i iscepan kući, a žene mu veruje da ga je spopala karakondžula, a ne da se u kukuruz valjao sa komšikom Canom! ” saznali smo od jednog svedoka tog doba.

Opravdanja je mnogo

Za preljubu, prevaru ili ti seks sa drugom osobom, svako će naći opravdanje za sebe ali za partnera.

“Sa njom radim, što svojoj ženi nikada radio nebi!”

I dok jedni tvrde da sa ljubavnicom žive svoje erotske fantazije, za koje ne bi se usudili da pitaju svoje partnerke (a možda bi se i njima svidelo), drugi kažu da je jednostavno tuđe slađe. A ljubavnici neretko kao opravdanje čuju i kako oni imaju bolje razumevanje, nego što “jadni” preljubnik to ima od svog partnera. Postoji i ona “veruj mi sa tobom je nešto posebno” ovo je opravdanje i za partnera i za ljubavnika ili ti ljubavnicu. Pa i citati Željka Samardžića “nju volim duže, tebe volim više”! Ali da li se prevara ili intimni odnos sa drugom osobom može stvarno opravdati ili ipak u najboljem slučaju samo oprostiti!?

Oproštaj kao znak jačine i ljudske veličine!?

Pored osoba koje ne praštaju, već jednostavno prihvate svog partnera kao veoma “aktivnog”, ima i one koje praštaju u određenim slučajevima, one koje će iz ljubavi prema partneru skoro preko svega preći i one koji će zbog provg “prekršaja” raskinuti odnos. Da li je praštanje ljudska vrlina u svim slučajevima svako za sebe neka odluči. U svakom slučaju je prevara ljudska mana, pa i slabost do negde. Ali koliko je ljudski grešiti, možda bi trebalo biti i ljudski praštati!? Ipak je to pitanje na koje svako za sebe mora da nađe odgovor, mi vam želimo sreću da nikada ne morate naći odgovor na ovo pitanje.

Leave a Reply